Pauatahanui Hilltop Garden

This multi faceted project provided a site-wide masterplan for the continued development of a hillside property near the head of Pauatahanui Inlet. The existing courtyard built by Wellington Architect Gerald Parsonson was redesigned to overcome persistent drainage and wind issues. New walls were added to separate the entrance path from the main courtyard space while a 10m aluminium pond connects the two spaces through a gap in the walls. Aluminium is also used to make garden bed edges, seat legs and a gate which is inspired by local reed beds of the Pauatahanui inlet. Extensive drainage works were undertaken before a carefully selected palette of wind hardy plants were introduced to provide a simple, robust and evergreen backdrop. Gravel, timber and concrete provide contrasting but humble surfaces. The garden was featured in Home NZ magazine's Feb 2011 issue and the Contemporary Gardens of New Zealand book.